Hjem| Barn og tannstell | Tannpuss i barnehagen | Hygienetips | Om barnehagepakken | Bestille årsavtale | Bakgrunn
 
Barn og kosthold
 
 

Hull i tennene skyldes i stor grad kostholdet. Det er først og fremst sukkeret som gir hull. Bakteriebelegget omdanner sukkeret til syre som angriper emaljen på tennene. Syreangrepet starter med en gang vi har drukket eller spist sukkerholdig mat.

Mindre sukker
Undersøkelser viser at sukker som fortæres sammen med et av hovedmåltidet ikke gjør den samme skade. Den største skaden gjør mat og drikke som fortæres mellom måltidene. Saft, brus og juice som tørstedrikk mellom måltid er svært vanlig, men også svært skadelig for tennene. Vi klarer ikke å unngå sukker helt, men det bør begrenses og høre sammen med måltidene. Lørdagsgodteriet kan vi beholde som en hyggestund en gang i uken, så lenge man begrenser sukkerinntaket ellers i uken.

Regelmessige hovedmåltid
For øvrig er det viktig med regelmessige og næringsrike hovedmåltid. Er man sulten kommer gjerne søtbehovet først, og det resulterer lett i usunne mellommåltid med foreksempel kjeks, boller, godteri eller sukkerholdig drikker. Det er for øvrig viktig å være klar over at klebrig mat som for eksempel chips kan være like skadelig som sukkerholdig mat.

Vann som tørste og nattedrikk

Vann er vår beste tørstedrikk og den beste drikk mellom måltid. Vann er også den eneste drikken som bør gis om natten. Om natten er spyttproduksjonen liten og det dannes derfor lettere syreangrep dersom man drikker saft eller juice. Melk om natten kan også forårsake syreangrep.

Barna må tilvennes vann fra babystadiet. Dersom vann med saft allerede er innarbeidet, kan man sakte men sikkert redusere saftinnholdet og gå helt over til vann etter en tid. Mange har erfaring med at barn som tilvennes vann fra starten av også velger dette selv som tørstedrikk i oppveksten.

På skolen
Barn har ofte saft og juice med seg på skolen og i barnehagen. Bare en liten del av dette fortæres til lunch, ellers drikkes det fordelt utover hele dagen. De fleste skole og barnehager har melkeordninger til lunch som man bør benytte seg av så lenge man ikke er allergisk. Som tørstedrikk ellers anbefales vann. Det kan være greit å benytte flasker som det har vært "kjøpevann" på. Disse setter nemlig ikke smak på vannet slik som vanlige plastflasker gjør.TILBAKE
 
Dentaco as Unnelandsveien 258, 5268 Haukeland | Telefon: 55 25 40 90 | Telefaks: 55 25 40 91 | E-post: info@dentaco.no